European Outsider Art EOA2022 -konferenssi 9.-12.6.2022

Kymmeniä konferenssiin osallistuneita ihmisiä Verkatehtaan Lasipihan portailla.

Outsider-taiteen eurooppalaista verkostoa kokoontui 14 eri maasta Suomeen 9.-12.6.22

– Sörnäisistä kuubalaisille kujille ja padasjokelaisista mäntymetsistä kartanotunnelmien kautta urbaaniin kulttuuritehtaaseen: Kettukin organisoima konferenssikattaus nosti esiin suomalaisen ITE-taiteen ja erityistaidetoiminnan tekijöitä ja toimijoita. Lifestories-seminaaripäivä Hämeenlinnan Verkatehtaalla kokosi kansainväliset huipputoimijat yhteen.

Fantastic, well planned conference. Beautiful place. Technically perfect. Nice people! Warm feeling. Interesting presentations. Thank you!!!!!

Kesäkuussa saapui Suomeen merkittävä joukko kansainvälisiä outsider-taiteen huippuasiantuntijoita, joita yhdistää kiinnostus taidemaailman marginaaleissa olevien taiteilijoiden taidetta kohtaan, yhdenvertaisuus, osallisuus ja halu toimia kulttuuristen oikeuksien edistämisen puolesta. Toimijat kuuluvat European Outsider Art -verkostoon, jossa Kettuki on aktiivinen toimija.

European Outsider Art Association perustettiin vuonna 2009 edistämään kulttuurien välistä yhteistyötä  ja dialogia. Nyt tähän ainutlaatuiseen monialaiseen verkostoon kuuluu yli 80 organisaatiota 29 maasta. Vuosittain eri maissa järjestettävä konferenssi kokoaa yhteen kansainvälisen joukon tutkijoita, museoalan toimijoita, taiteilijoita, galleristeja, sosiaalialan toimijoita ja muita taiteesta kiinnostuneita. Edellisen kerran konferenssi järjestettiin Suomessa vuonna 2011 Ateneumissa. Kettukilla oli kunnia toimia 20-vuotisjuhlavuotenaan tämän vuoden konferenssin pääjärjestäjänä.

Epävakaassa pandemian ja sodan värittämässä maailmantilanteessa nelipäiväinen konferenssi loi kauan kaivatun kohtaamispaikan kansainväliseen vuoropuheluun ja yhteyksien luomiseen.

It was really special to be reunited again with colleagues in Europe after all that has happened in the past few years. It will stay in my memory for a long time!!

Suomen EOA2022 -konferenssin teemana olivat taidemaailman marginaalissa toimivien taiteilijoiden elämäntarinat. Outsider-taiteessa usein omakohtaisuus on teemojen käsittelyssä suorastaan käsinkosketeltavan konkreettista. Elämäntarinat tulevat läpi teoksista ja kietoutuvat taiteeseen tiukemmin kuin valtavirtakollegoilla. Valtavirrasta poikkeavat tarinat tekevät myös näkyväksi, miten taide ja taiteen tekeminen voivat luoda arjen rakenteisiin elämäniloa ruokkivaa voimaa.

Torstaina 9.6. Helsingissä yli 40 konferenssiosallistujaa kiersi bussilla tutustumassa erityistaidetoiminnan alan taiteilijoihin, taidestudioihin ja näyttelyihin.

Kierros alkoi Ipi Kulmakuppilasta uskomattoman maukkaalla salaattilounaalla ja samalla tutustuttiin Timppa Lintusen Elämä jatkuu -näyttelyyn taiteilijan läsnäollessa. Ipi Kulmakuppilan taustatarina löytyy täältä: https://ipikulmakuppila.fi/ipin-tarina/

Kierros jatkui tutustumisella Studio Aulan uusiin tiloihin ja toimintaan Petteri Vehmasen opastuksella sekä Autismisäätiön Vallilan taidestudioon, jossa taiteilijat kertoivat työskentelystään. Pertin Valinnassa konferenssiväki pääsi nauttimaan mm. Kalle Salosen ja Antero Prihan musiikista Herojem Slava -näyttelyn ohella. Bussikierros jatkui Art Kaarisillan Sarjakuvia kirjolta -näyttelyyn Synnöve Lindbergin  johdolla ja päivä päättyi Studio Aulan Kynät ja siivet -näyttelyn avajaisiin Muji-galleriassa. Helsinki-päivä oli upea ja täyteläinen kokonaisuus, jonka mahdollisti aktiivinen erityistaidetoiminnan Helsinki-verkosto.

 

Kettukin puheenjohtaja avaa puhujapöntössä ison screenin edessä esiintymislavalla konferenssin.
Seminaaripäivän 10.6. aloitti Kettukin puheenjohtaja Susanna Hintsala.

Päätapahtuma perjantaina 10.6. Hämeenlinnan Verkatehtaalla haastoi pohtimaan taidetta ympäröiviä tarinoita monista eri kertojakulmista.

Kettukin perustajajäsen ja puheenjohtaja, Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Susanna Hintsala avasi seminaaripäivän yhdessä Maaseudun Sivistysliiton kulttuurituottaja Raija Kallioisen sekä europarlamentaarikko, Kettukin hallituksen jäsen Sirpa Pietikäisen kanssa. Päivän juonsi Kettukin entinen toiminnanjohtaja, nykyinen hallituksen jäsen, sosionomi YAMK Päivi Lilja.

Seminaaripäivän ensimmäinen osa valotti taiteilijatarinoita kiistanalaisten kontekstien kautta seuraavien puhujien johdolla: taiteellinen johtaja Bart Marius ja kuraattori Yoon Hee Lamot, Museum Dr. Guislan (BEL), johtaja Thomas Röske, Prinzhorn Collection Museum (GER), kuraattori Elina Vuorimies (FIN) ja toimittaja Nataliya Teramae (UKRAINA).

Yleisöä istumassa penkeissä kahdessa rivissä ja katsomassa isoa screeniä, jossa animaatiossa kaksi ihmistä halaa toisiaan.
Gregory Blackstockin ihmeellinen maailma -animaatio Verkatehtaan Vanajasalissa.

Toisen osan teemana kulkivat taiteilijatarinat. Aluksi Clair Montier (UK) ja Thomas Röske (GER) julkistivat EOA:n virtuaalinäyttelyn ”A symbol of Peace and Hope”, jonka jälkeen seurasi taiteilijat Maria Tani (performanssi) ja Linnea Mettälä (video) tukijoinaan mentorit Satu Tani ja Petteri Vehmanen, Studio Aula (FIN). Shan Edwards esitteli edesmenneen taiteilija Dean Warburtonin ja Kettukin ja Celf o Gwmpasin yhteistyötä (WALES). Dorothy Frisch Yhdysvalloista esitteli serkkunsa, taiteilija Gregory Blackstockin koskettavan tarinan ja lopuksi mentori Eva Olofsson Inutista (SWE) esitteli kaksi temperamentiltaan erilaista taiteilijaa Julia Göranssonin ja Mattias Johanssonin.

Päivän loppuosan teemana olivat erilaiset käytännöt ja projektit. Kate Davey, Outside In (UK) avasi uusia näkökulmia kokoelmien kuratointiin, kuvataiteilija ja kuraattori Peter Björn Franceschi (DEN) kertoi intialaisesta ja tanskalaisesta studiotoiminnasta, Kuuban Art Brut -projektista kertoivat Samuel Riera Mendez ja Derbis Campos Hernández, Riera Studiosta (CUB). Hugo Karlsson ja Marianne Schmidt (SWE) esittelivät ”How to make vision come true” -projektin ja siinä valmistuneet videoteokset taiteilijoilta: Emma Asplund, Frida Stålkrantz Lindholm, Pascal Fogelberg ja Malin Karlsson.  Päivän lopuksi taiteen tohtori Minna Haveri ja Päivi Lilja julkistivat ja keskustelivat yhdessä taiteilijoiden Marianne Schmidtin ja Hugo Karlssonin kanssa kirjoittamastaan Yhdenvertainen taide – hyviä kysymyksiä ja parhaita käytäntöjä -kirjasta. Alan eettisiä kysymyksiä ja parhaita käytäntöjä käsittelevä opas on osa Kettukin julkaisusarjaa ja se on syntynyt vuoropuhelussa alan taiteilijoiden ja toimijoiden kanssa. Kirja on julkaistu myös englanniksi. Kirja on vuoden 2022 aikana ladattavissa myös pdf-versiona molemmilla kielillä maksuttomasti Kettukin nettisivuilta oppaista.

Seminaaripäivän ohjelma oli katsottavissa suorana lähetyksenä Kettukin YouTube -kanavalla. Englanninkieliseen seminaariohjelmaan oli simultaanitulkkaus suomeksi, tulkkina Terhi Karuvadiyil.

Ilmakuva Verkatehtaan Lasipihalta. Kahdeksan paperirullaa roikkuu katosta lattiaan ja ihmiset kävelevät niiden keskellä. Kaksi ihmistä maalaa papereille.
EOA2022 10.6. avoin taidetoimintapaikka Verkatehtaan Lasipihalla.

Päätapahtuman aikana yleisöllä oli myös mahdollisuus osallistua kaikille avoimeen yhteisteokseen Verkatehtaan Lasipihalla. Mukana oli myös KutiKuti ja sarjakuvataiteilija Miissa Rantanen opastamassa, miten sarjakuva toimii tarinan välittäjänä.

Galleria Arx, Verkatehdas: My Everyday -näyttely

Kaksi naista kurkistaa pyyhkeiden välistä. Kymmeniä pyyhkeitä on ripustettu kahteen isokokoiseen, sisäkkäin olevaan renkaaseen.
My Everyday -yhteisteos Galleria Arxissa. Kuraattorit Lotte Nilsson-Välimaa ja Minna Haveri.

Tapahtumassa haluttiin nostaa myös arkisen ja yhdessä tekemisen merkitystä. Galleria Arxissa oli ensimmäistä kertaa esillä pohjoismaisen outsider taiteen verkoston toteuttama yhteisteos Arkipäiväinen/ My Everyday, joka koostuu kymmenistä keittiöpyyhkeisiin toteutetuista teoksista, joita taiteilijat ympäri Eurooppaa ovat valmistaneet vuoden aikana. Yhteisteoksen kuraattoreina toimivat taiteen tohtori Minna Haveri (FIN) ja kuvataiteilija Lotte Nilsson-Välimaa (SWE).

Yhteisesti valmistetun teoksen kanssa oli esillä myös Kettukin vuoden 2022 taiteilijan Aleksi Pietikäisen teoksia, joiden aiheet kumpuavat taiteilijan arjesta.

Lauantaina 11.6. konferenssiväki suuntasi kahdella bussilla ITE-taidekohteisiin Päijät-Hämeessä.

Kolme ihmistä kuvaa ulkona metsän reunassa olevaa ihmisryhmää. Etualalla romusta rakennettu formula-auto, jonka kyljessä lukee Ghostriders.
European Outsider Art EOA2022 -kierros 11.6. Seppo Suomensyrjän taidepihalla. Kuva Terho Aalto.

Kohteina olivat Enni Idin taiteilijakoti ja Esa Pajulahden veistospuisto Luvattu maa Padasjoella, Seppo Suomensyrjän taiteilijakoti Villähteellä sekä Leo Laakon ja Kari Onnisen Woodland moottorisahaveistonäytöksineen. Retki päättyi Taide- ja toimintakeskus Kaarisiltaan Villähteellä.

EOA-verkoston yleiskokous Verkatehtaalla päätti tapahtuman sunnuntaina 12.6.

Just a very practical thing. The mosiqitos were quite unnerving.

 

Taustatietoja:

Outsider-taide

on historiallinen, kansainvälinen kattokäsite, jolla tarkoitetaan taidemaailman valtavirran ulkopuolella syntynyttä kuvataidetta . Käsitteen piiriin kuuluu historiallinen art brut -taide (pääasiassa psykiatrisissa hoitolaitoksissa syntynyttä potilastaidetta), nykykansataide (Suomessa ITE-taide, lyhenne sanoista “itse tehty elämä”), visionääriset ympäristöt sekä erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden taide. Erityistaidetoiminnaksi kutsutaan kehitysvammaisten, autismikirjon ja laaja-alaisia oppimisen vaikeuksia omaavien henkilöiden tuettua taidetyöskentelyä.

Tutustu suomalaisiin erityistaidetoiminnan alan kuvataiteilijoihin:
https://www.kettukintaiteilijamatrikkeli.fi/

Tutustu suomalaiseen ITE-taiteeseen
https://msl.fi/itetaide/

Vuoden 2022 konferenssin pääjärjestäjänä toimii Suomen erityistaidetoiminnan edunvalvontajärjestö Kettuki ry. Yhdistys perustettiin Kiasmassa lokakuussa 2002. EOA2022 juhlistaa samalla Kettukin 20. juhlavuotta. Kettukin jäsenistöön kuuluu taiteilijoita, taiteen ja kehitysvamma-alan asiantuntijoita sekä muita erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taiteesta kiinnostuneita henkilöitä.

Pääyhteistyökumppaneina Maaseudun Sivistysliitto, European Outsider Art Association, Kehitysvammaliitto, Hämeenlinnan kaupunki ja Kulttuurikeskus Arx sekä Taiteen edistämiskeskus.

Vuoden ajan valmisteluissa tiivistä yhteistyötä on tehty Nordic Outsider Art NOA-verkoston kanssa: Kaarisilta ry, List an Landamaera (ISL), Inuti (SWE) ja GAIA Outsider Art Museum (DEN). Tämän lisäksi Kettukin koko Suomi-verkoston kanssa, erityisesti Autismisäätiö ja Aula työkotien kannatusyhdistys, Kahvila Ipi Oy ja Riikka Herlinin säätiö.

Tukijoina lisäksi Suomen kulttuurirahaston Hämeen rahasto sekä pohjoismaisen yhteistyön osalta Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kiitos kaikille verkoston jäsenille sekä tukijoille!

 

Julkaistu: 16.6.2022