Maapalloavaruus - Maija Möttö ja Minna Vaara

03.06.2024 - 28.06.2024 | Galleria Ipioma, Porthaninkatu 13, Helsinki | avoinna ma-pe 8-18, la 11-16

Näyttelyjuliste, Taidepesula logo, valokuva

Näyttelyssä on esillä Etelä-Savon hyvinvointialueen Taidepesulan maapalloavaruuden aarteita. Idea Maija Mötön ja Minna Vaaran yhteisnäyttelystä syntyi, kun saimme kokea taiteilijoiden teosten virtapiirin Rakel Kansasen salissa Varkauden taidemuseossa vuonna 2023. Vuoropuhelu kaipasi jatkoa. Kesäkuussa 2024 Mötön ja Vaaran teokset saavat vierailla Helsingissä Galleria IPIOMAssa!

Minna Vaaran teokset ovat Taidepesulan kokoelmasta ja osa erityistä enkelikautta (2016-2017). Maija Mötön teokset ovat vuosilta 2022-2024. Nähtävillä on myös Mötön uusi sarjakuvakirja Rakkausretki, joka syntyi osana valtakunnallista Hei muuten -hanketta.

Pieksämäkeläinen Maija Möttö on tehnyt taidetta lapsesta asti. Äiti opetti Maija Mötön piirtämään Aku Ankkoja, mutta Maijan sanojen mukaan ”sitten tuli mielikuvitus”.

Maija Möttö

(s.1987, Pieksämäki)

Valokuva, ihminen, naamariMaija Mötön teosten päähahmoina ovat usein luontokirjoista löydetyt eläimet, jotka hän luonnostelee nopeasti suurehkolle paperille. Taustan ja tunnelman hän päättää työn edetessä ja usein teokselle syntyy samalla myös tarina, jonka Möttö toisinaan kiteyttää pieneen humoristiseen tekstinpätkään. Samoista hahmoista syntyy myös veistoksia. Tutut hahmot hyppäävät kuin luonnostaan materiaalista toiseen. Möttö upottaa itsensä ja kädet materiaaliin ja antaa mennä. Teoksia syntyykin usein suurina sarjoina.

 

Maija Möttö on toivonut teosten kulkevan ”sinne missä puu kasvaa”. Eläimet ovatkin olleet kiertueella muun muassa Kaarisilta Biennalessa Villähteellä, Kulttuurikeskus Poleenissa ja Taidekadulla Pieksämäellä sekä Varkauden taidemuseossa. Viimeisimpänä Maija Mötön eläimet ovat hurmanneet sarjakuvakirjassa Rakkausretki.

Maija Mötön löydät myös Kettukin taiteilijamatrikkelista (siirryt matrikkeliin).

 

 

Minna Vaara

(s.1993, Kuopio)

valokuva, seisova ihminen, käsi, naamariMinna Vaara on kuopiolainen taiteentekijä, joka on tehnyt taidetta niin kauan kuin muistaa.  Vaaran teosten aiheet ovat joskus kipeitäkin, mutta yhtä lailla läsnä on elämästä nauttiva ja voimaannuttava puolensa. Minna Vaara sukeltaa aiheisiin ja materiaaleihin ennakkoluulottomasti. Voimakkaat värit ja omakohtaiset teemat syntyvät teoksiin taiteilijan heittäytyessä niihin kaikessa rauhassa. Näin Minna Vaara kuvailee taiteentekemistään ja tärkeää aihettaan, enkeleitä:

”Viihdyn taiteen parissa. Omakohtaiset kokemukset siirtyvät maalauksiini ja piirroksiini luonnostaan. Enkeliaiheita tulee ajatuksiin ja ne tuovat turvallisuutta omaan mieleen. Elämässä on käynyt hyviä asioita ja pahoja asioita, niistä on selvitty.”

Minna Vaaran teoksia on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä, kuten Pieksämäen Taidekaduilla, Kaarisilta Biennalessa, Kulttuurikeskus Poleenissa ja Varkauden taidemuseossa.

 

Julkaistu: 27.5.2024