Riina Noro on Kettukin vuoden 2023 taiteilija

Riina Noro istuu ison maalauksensa Ison Pöön vierellä. Pöydällä on paljon maalaustarvikkeita.

Vuoden taiteilijan valitsi ehdokkaiden joukosta kuvataiteilija Nelli Nio: Riina Noron teokset ottavat kantaa maailmantilanteeseen ja niiden ajankohtaisuus teki erityisen vaikutuksen. Odotan innolla hänen teostensa näkemistä yhtenä kokonaisuutena. Vuonna 2023 Kettuki aloittaa yhteistyön Mäntässä sijaitsevan Serlachius-residenssin kanssa. Vuoden taiteilijalle on varattu sekä työskentelyjakso että näyttelyaika keväälle 2023. Taiteilijalle myönnetään myös 1000 euron tunnustuspalkinto, jonka mahdollistaa Hanna-Liisa ja Erkki Liikasen nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa.

Riina Noro (s.1981) on kuvataiteilija, joka yhdistelee teoksissaan laajasti ja ennakkoluulottomasti kuvataiteen menetelmiä. Noron tekstiiliveistoksissa ja maalauksissa kirmaa ja puikkelehtii vallattomasti kaiken maailman porukkaa, niin ihmishahmoja, eläinkunnan edustajia kuin hybridityyppejäkin. Noro käsittelee teoksissaan ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja, kuten luonnonkatastrofeja ja maailmanpolitiikkaa, unohtamatta yksilön näkökulmaa kaiken pyörityksen keskellä.

Taiteen avulla luon semmoisen omalaatuisen ajattelukyvyn löytää asioitani tutkimalla ja tuoda esille se, mihin minut on luotu. Taiteen tekeminen merkitsee tutkimustyötä paperilla ja kiinnostuskohteiden esittämistä. Taiteen tekeminen on kiinnostuskohteiden esille tuomista ja se opettaa minua salaa tästä maailmasta.

Riina Noro asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on työskennellyt Autismisäätiön Vallilan taidestudiossa vuodesta 2013. Hänellä on ollut kaksi yksityisnäyttelyä ja hän on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa. Noro kuuluu Helsingin taiteilijaseuraan, teatteriryhmä Vautsiin sekä Sininen Sirkus –taiteilijakollektiiviin.

Taiteilijan matrikkelisivut:
https://www.kettukintaiteilijamatrikkeli.fi/taiteilijat/noro-riina/

Julkaistu: 9.1.2023