XXVIII Mäntän kuvataideviikot: Puhallus - Maria Tani ja 38 muuta taiteilijaa

16.06.2024 - 31.08.2024 | Näyttelykeskus Pekilo, Tehtaankatu 21, Mänttä | Avoinna joka päivä klo 10-18

Näyttelyjuliste, tekstiiliveistos

XXVIII Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyn otsikkona on Puhallus, ja se rakentuu valon, ilmavuuden, perspektiivien sekä tilallisuuden teemojen ympärille. Puhallus vie ajatukset liikkeeseen ja ilman väreilyyn. Useista näyttelyn teoksista onkin löydettävissä hienovaraista liikettä, moniaistisia kokemuksia ja myös luonnon läsnäolo välittyy niistä monimuotoisena. Kuraattori Heli Ryhänen on kutsunut mukaan Kuvataideviikoille 36 taiteilijaa tai taiteilijaparia.

Mäntän kuvataideviikkojen näyttelykokonaisuus on tulvillaan niin suurien linjojen installaatioita kuin pieniä, läheltä tarkasteltavia teoksia: kollaaseja, valokuvia, valotaideteoksia, piirustusperformanssia ja origameja. Näyttelyssä sukelletaan alas portaikkoja, mennään ikimetsään hakkuuaukioiden ja mikrobien tarkastelun kautta ja törmätään tuttuihin materiaaleihin odottamattomissa yhteyksissä.

– Olen etsinyt teoksia, joissa on kolmiulotteisuutta, hengittävyyttä, mittakaavan vaihtelua ja yllättävyyttä. Kaikki näyttelyn teokset käyvät myös vuoropuhelua näyttelytilojen kanssa. Mukaan valittuja taiteilijoita yhdistävät kekseliäisyys, omaääninen kädenjälki sekä taitava materiaalien käyttö. Halusin myös valita mukaan uransa eri vaiheissa olevia tekijöitä eri puolilta Suomea, kuraattori Heli Ryhänen kertoo.

Taiteilija Maria Tanin Meduusat mukana näyttelyssä

Maria Tanin viisiosainen installaatio tuo merenalaista elämänvirtaa näyttelyyn. Tani tunnetaan erityisesti mielikuvitusrikkaista virkatuista teoksista sekä pikkutarkoista pisteistä ja viivoista rakentuvista pigmenttitussipiirroksista.

-Tykkään pipertää ja tehdä asioita mahdollisimman monimutkaisesti, että on haastetta. Virkkaan, koska käteni tarvitsevat jotakin tekemistä, kun katson suoratoistopalvelua. Teen sitä, mikä milloinkin sattuu kiinnostamaan – nyt on vuorossa ammoniittien virkkaus. Erityisesti minua kiinnostavat sienet, merieläimet ja fossiilit. Pidän erityisesti kambrikautisista eläimistä, kuten trilobiiteista ja ammoniiteista, taiteilija Maria Tani kertoo.

Maria Tani (s. 1986) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut kulta-alan artesaaniksi Invalidiliiton Järvenpään koulutuskeskuksesta vuonna 2011. Lisäksi hän on käynyt vuoden kuvataidelinjan Pohjois-Savon opistossa sekä vuosia taiteen perusopetuksessa. Taiteilija työskentelee kotonaan sekä kuvataiteilijasisarensa kanssa yhteisellä työhuoneella. Maria Tanin teoksia on ollut esillä outsider-, nykytaiteen ja muotoilun näyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Tani on saanut kahdesti Kaarisilta Biennalen kunniamaininnan. Hän voitti Outsider Art Festivalin Vuoden taiteilija -palkinnon yhdessä Satu Tanin kanssa vuonna 2022.

Lisätietoja taiteilijasta:
https://www.kettukintaiteilijamatrikkeli.fi/taiteilijat/maria-tani/

Instagram: @maima_tani

2024 Mäntän kuvataideviikkojen kaikki taiteilijat

Timo Ahjotuli, Antti Arkoma, Sara Bjarland, Michal Czinege ja Maija Laurinen, Erika Erre, Reetta Gröhn-Soininen, Timo Hannunen, Alma Heikkilä, Johannes Heikkilä, Touko Hujanen, Kaisa Huotari, Anna Hyrkkänen, Essi Immonen, Inka-Maaria Jurvanen, Riikka Keränen, Ritva Kovalainen, Juho Könkkölä, Laura Lilja, Hanna Marno, Jussi Matilainen, Anne Meskanen-Barman, Haidi Motola, Salla Myllylä&Laura Vainikka, Reima Nevalainen, Petri Nuutinen, Antti Oikarinen, Katri Paunu, Ingeborg Blom Andersskog ja Maria Pääkkönen, Anni Rapinoja, Anne Roininen, Melissa Sammalvaara, Nora Sederlöf, Sanni Seppo, Rosalia Silfer, Maria Tani, Hanna Vihriälä

 

Julkaistu: 31.5.2024