Murrettu kulta - Juhani Rusanen

31.10.2023 - 25.11.2023 | Galleria IPIOMA, Ipi Kulmakuppila, Porthaninkatu 13, 00530 Helsinki

Juhani Rusasen näyttelyn nimikkoteos, abstrakti akryylimaalaus Murrettu kulta.

Se on tavallaan kaksoisnäyttely, ns. helpompaa taidetta, joka perustuu muotoihin ja väreihin, värien tanssi, soivia tauluja niin kuin revontulet. Värien sinfoniaa, murrettuja värejä. Nimikkoteoksen ”Murrettu kulta” voi nähdä myös karttana, vaikkei se ole ollut alkuperäinen päämäärä. Teoksessa ”Sota” olen antanut maalia valuttaessani ”teoksen tehdä itse itsensä”, itse olen päättänyt värit ja niiden suunnan ja olen sen kapteenina. Se on rauhanomainen sota, aggressiivinen mutta pysäyttävä. Se kuvastaa myös ADHD:n aiheuttamia sisäisiä ristiriitoja: miten olen kesyttänyt itsessäni alkukantaisen villin Juhanin.

On myöskin omakuvia, herkempää osaamistani, puhuttelevia ilmeitä ja katseita. ”Pimeä Juhani” on samaan aikaan sekä pimeä että valoisa. Taiteilija voi mennä usein pimeälle puolelle, pohtia perimmäisiä kysymyksiä kuten miksi olen täällä. Teoksessa ”Naurava poikamies” on tämä sama hyvä-paha-asetelma. Kaksi puolta, luulee olevansa hyvä, vaikka hahmo voi olla sisäisesti synkkämielinen kaveri. ”Juhaliisa” -teoksessa olen tuonut esiin feminiinisen puolen itsestäni legendaarisen Mona Lisa -maalauksen kautta. Teoksista näkee, miten syvällä olen ollut tekemisen prosessissa, miksi olen tehnyt nämä teokset.

Juhani Rusanen (s. 1986) on monialainen visuaalinen taiteilija, maalausten lisäksi hän on tehnyt mm. keramiikkaa ja suurikokoisia kolmiulotteisia teoksia. Uransa varrelta kohokohdiksi Juhani nostaa Vertaistaiteilijoiden Muotokuvakioskille tekemänsä muotokuvat mm. presidentti Tarja Halosesta ja lukuisat asiantuntijaesiintymiset, kuten esiintymisen European Outsider Art -konferenssissa Englannissa. Juhani työskentelee Autismisäätiön Vallilan taidestudiossa.

Julkaistu: 27.10.2023