Taiteilija Harri Blombergin muistoa kunnioittaen

Harri Blomberg seisoo hymyillen maalauksensa vasemmalla puolella. Maalauksen nimi on Mikä on tämän kaiken järjestyksen takana.

Harri Blomberg ja hänen maalauksensa Mikä on kaiken tämän järjestyksen takana Kortteli2-kesänäyttelyssä  v. 2021 Hämeenlinnassa.

Tosi kohtalo taivaan ja maan luoja ottaa mun pois kokonaan tästä elämästä, ja nyt (Harri Blomberg. 2013)

Taiteilija Harri Blomberg (1980–2023)

Rakastettu, arvostettu 43-vuotias hämeenlinnalainen taiteilija Harri Blomberg nukkui pois 23.12. Koivikkokodissa äitinsä Marita Blombergin syliin. On iso tappio maailmalle, kun hänet otettiin pois. Näin Harri totesi itsekin muutama viikko ennen kuolemaansa. Omintakeinen taiteilijapersoona jätti ammottavan aukon monen sydämeen.

Harri loi läheisen ja erityisen suhteen moniin hänen kanssaan tekemisissä olleisiin. Tärkeitä ihmisiä olivat mm. taloyhtiön saunakaverit, kodin siivooja, työnohjaaja, taideohjaajat ja taideryhmäläiset, henkilökohtaiset avustajat ja sukulaiset etenkin veljen pojat ja äiti Marita.

Harri jäsensi maailmaa maalaamisen ja kirjoittamisen kautta. Hän seurasi aikaansa ja teki tarkkoja havaintoja maailman menosta. Useimmat pettymykset ja ilot tulivat esille maalausten nimissä. Osansa saivat niin tv-päälliköt, taloyhtiön ja Suomen hallitus, jääkiekkoseuran johto, ilkeät noita-akat ja muut, jotka eivät toimineet hänen toivomallaan tavalla. Kun elämässä tuli vastustusta, puolustajat löytyivät mm. elokuvista. Keskeisin aihe Harrin teoksissa oli pieni Harri häntä suojelevan hahmon sylissä. Sen voi tulkita sisäiseksi voimaksi tai luottamukseksi elämää kohtaan.

Harri jätti jälkeensä mittavan ja omaehtoisen tuotannon. Teoksissaan hän käsitteli mm. kohtaloa (Kohtalon käsi vetää kaikkia puoleensa ja koskettaa maata. 2011), kuolemaa ja sen jälkeistä elämää (Minä siirryn toiseen maailmankaikkeuteen kohta. 2010), kiusaamista, itsensä puolustamista ja ystävyyttä. Toistuvia aiheita olivat myös Risto Räppääjä (Risto Räppääjä pelastaa henkeni viime hetkellä. 2012) ja Harrin suosikkijoukkue HPK.

Päivätyössään Harri työskenteli Työkeskus Viisarin kutomossa, jossa teki pääasiassa kädentaitoja vaativia poppanoita. Taiteellisen tuotantonsa Harri toteutti Kettukin taidekursseilla, joihin hän osallistui vuodesta 2008 lähtien.  Harri oli yksi ensimmäisistä ja pitkäaikaisimmista hämeenlinnalaisista taiteilijoista ja hän työskenteli Ateljee K:ssa aina viime hetkiinsä saakka. Harri opiskeli myös Perttulan erityisammattikoulun taidepainotteisessa opetuksessa 2010–11.

Vuonna 2015 Harri valittiin Kettukin vuoden taiteilijaksi. Tunnustukseen sisältyi yksityisnäyttely Art Kaarisillassa Helsingissä ja avajaiset jäivät lähtemättömästi Harrin mieleen. Paikalle saapuivat Risto Räppääjä, Samuel Shipway, Timo Koivusalo sekä Sinikka ja Tiina Nopola. Näyttelyn nimi oli osuvasti Missä piileksii kohtalon osumat.

Harri jäsensi maailmaa taiteen kautta, ja lisäksi eli arkeaan fyysisesti taiteensa ympäröimänä. Joka aamu hän asetteli maalauksensa esille pitkin huonettaan sängylle, pöydälle, seinän viereen. Iltaisin sama toistui käänteisessä järjestyksessä, maalaukset kerättiin pinoon odottamaan seuraavan päivän esillepanoa. Harrille taiteen myyminen ei ollut lainkaan tärkeää. Hän nautti teostensa katselemisesta ja niiden parissa olemisesta. Näyttelyyn lainattavista teoksista käytiin monesti tarkka neuvottelu. Kettukin taidekurssille hän saapui aina valmiiden paperille kirjoitettujen aiheiden kanssa. Täyteen kirjoitettuja papereita oli hänen huoneessaan pinoittain ja vielä viimeisinä päivinään Koivikkokodissa hän suunnitteli tulevien teostensa aiheita. Teosten nimet olivat hänelle äärimmäisen tärkeitä, miten sanat aseteltiin ja missä muodossa. Nimet kasvoivat vuosien varrella pidemmiksi ja muuttuivat yhä kertomuksellisemmiksi ja jopa runollisiksi. Kun Harrilta kyseltiin hänen yksinäisyydestään, hän tuhahti vastaukseksi:”Miten niin yksinäinen, mulla on koko maailmankaikkeus seurana!”

Harrin maailmankatsomus kosketti meitä syvästi. Harrin taiteessa se jatkaa elämäänsä.

Mikä on kaiken tämän järjestyksen takana (Harri Blomberg. 2018)

Millään en jaksa enää.
Tässä tarvitaan suurta ja tosi suurta olemassaoloa pitämään
Harria pystyssä ja koossa ja kasassa.
Pitämään vaikka itse jaksaa pitää,
itse pystyssä ja koossa ja kasassa.
Toinen nuori poikaoppilas kyllä tosi kunnolla pakottaa omalla voimalla Harria pysymään pystyssä ja koossa ja kasassa.
Koko ihmistä, ja nyt.

Kaipauksella Harria muistaen, vielä ja nyt
Ahti Isomäki
Päivi Lilja
Katri Stenberg
Sirpa Taulu
Kirjoittajat ovat työskennelleet Harrin kanssa Kettukin taidetoiminnassa.

Julkaistu: 11.1.2024