Avara maailma - Joannis Clementides, Dragon, Reita Rai Färm, Eetu Junno, Johanna Konttinen, Eero Lahtinen, Salla Lehtimäki, Riina Noro, Ilma Ormio, Danila Raikerus, Tomi/Suolamato, Antti Ulvinen

31.05.2024 - 28.07.2024 | MUJI Small Gallery, Urho Kekkosen katu 1, Kamppi 4. krs, Helsinki | avoinna ma-pe 10–20 , la 10–19, su 12–18

Teoskuva on kollaasi näyttelyn teoksista

Teoksia satujen, fantasian, pelien ja mytologioiden maailmoista

Avajaiset pe 31.5. klo 13-14.

TAITEILIJAT

JOANNIS CLEMENTIDES

”Käsittelen taiteessani filmitähtiä, uskontoa, historiaa, luontoa ja Kreikkaa, mutta myös muitakin maita. Taide merkitsee minulle paljon, se antaa elämälle tarkoituksen. Ajattelen, että taiteen kautta voimme oppia jotain uutta itsestämme ja toisistamme. Taide on paikka muistella, tutkia, oppia uutta, ja se tekee elämästä kauniin.”

 

DRAGON

”Taiteilija nimeni Dragon on nimetty lempitaruolennon mukaan. Lempileffani on: Hobbit. Elokuvassa on hahmona lohikäärme Smaug, jonka jälkeen aloitin piirtämään lohikäärmeitä. Olen kiinnostunut erikoisista olennoista, joita olen kuvittanut taideteoksiini.”

 

REITA RAI FÄRM

Erilaiset fantasiateemaiset mediat innoittavat Färmiä keksimään omia tarinoita ja hahmoja, joista hän piirtää kuvia. Färm piirtää hahmot ensin aina käsin paperille, mutta viimeistelee ne tietokoneella ja julkaisee valmiit blogissaan. ”Nautin todella piirtämisestä ja hahmojen suunnittelusta, on todella kiva saada kaikki nämä ideat kuvitettua,” kertoo Färm.

 

EETU JUNNO

”Tykkään usein piirtää sarjakuvista ja leffoista olevia hahmoja, ja näiden innoittamana keksin myös omia hahmoja, kuten tämän näyttelyn teoksen. Teen myös abstrakteja teoksia öljypastelleilla. Minulla on ollut oma näyttely aiemman kouluni Liven galleriassa.”

 

JOHANNA KONTTINEN

Konttinen tykkää kokeilla taiteessaan kaikenlaista. Hän piirtää, maalaa, tekee grafiikkaa ja keramiikkaa sekä tekstiiliveistoksia. Hän kuvaa taidettaan värikylläiseksi sekametelisopaksi. Ideat teoksiin tulevat menneisyydestä, kuten 90-luvun lastenohjelmista. Konttinen ajattelee, että jokainen voi löytää sisäisen oman juttunsa taiteesta.

 

EERO LAHTINEN

Lahtinen maalaa myyttisiä jumalhahmoja ja tapahtumia, jotka liittyvät eri kulttuurien taruihin. Maalarina Lahtinen on tarkka ja visio valmiista teoksesta on vahva. Lahtinen kertoo, että maalaaminen on mukavaa puuhaa: kun teos tulee valmiiksi, tuntuu hienolta.

 

SALLA LEHTIMÄKI

Lehtimäki tekee monipuolista taidetta, kuten akryyli- ja vesivärimaalauksia, digitaalisia kuvia ja asuja. Hänen suosikkiaiheitaan ovat identiteetti ja muodonmuutos. Lehtimäki on kiinnostunut virtuaalitodellisuudesta ja itsensä kuvittelusta erilaisina otuksina toisissa maailmoissa. Hänen taiteensa tarkoitus on usein eskapismi.

 

RIINA NORO

”Taiteen avulla luon semmoisen omalaatuisen ajattelukyvyn löytää asioitani tutkimalla ja tuoda esille se, mihin minut on luotu. Taiteen tekeminen merkitsee tutkimustyötä paperilla ja kiinnostuskohteiden esittämistä. Taiteessa voin käsitellä aiheita, joista kaduilla ei voi huudella. Taide opettaa minua salaa tästä maailmasta.”

 

ILMA ORMIO

”Taiteessani sekoitan simplistisen sarjakuvan ja realismin tyylejä. Tyypillisesti keskityn pitkiksi ajoiksi tietyn tekniikan käyttämiseen, kuten digitaalisen, akvarellin tai taidegrafiikan. Yleensä kuitenkin vain luonnostelen. Arvelen alkaneeni piirtämään pelkästä automaatiosta, mutta jos haluan aloittaa isompaa teosta, se jumittuu. Tykkään tuijottaa taidetta, se antaa minulle hyvän mielen. Pystyn ihailemaan ihmisten kädenjälkeä, esimerkiksi Monster High – ja LOL OMG -nukkejen designiä. Sen sijaan että tekisin taidetta omilla tunteillani, minä helpommin vasta jälkikäteen keksin tunteet ja tarinan kuvalle. Minä vain teen.”

 

DANILA RAIKERUS

”Tykkään piirtää ihmismäisiä eläinhahmoja sekä eri kehontyyppisiä ja kulttuuritaustaisia ihmishahmoja. Aiheet liittyvät kiinnostukseeni erinäköisiin ihmisiin sekä hahmoihin. Piirrän yleensä puukynillä, mutta myös tusseilla ja kuulakärkikynillä. Piirrän hahmoni muotokuvina A4- tai A3- paperille.”

 

TOMI / SUOLAMATO

”Olen unelmoiva amatöörimaalari ja -kirjoittaja, joka unelmoi suurempia kuin koskaan todennäköisesti saavuttaa, saatikka ansaitsee. Olen vuosia suunnitellut omaa saagaani ja lähivuosina maalannut niitä paperille sekä erikokoisille maalauspohjille. Erityisesti minua kiehtovat dinosaurukset, mytologia ja mystiset tarinat sekä Edgar Allan Poen, H.P. Lovecraftin ja J.R.R. Tolkienin kaltaiset klassiset kirjailijat. Olen erakoitunut misantropisti, pettynyt idealisti ja väärinymmärretty nilkki.”

 

ANTTI ULVINEN

Ulvinen on piirtänyt koko ikänsä. Hänen suosikkiaiheensa on luonto ja erityisesti eläimet. Hän piirtää mieluiten erilaisilla kynillä, koska niillä saa tarkkaa jälkeä.

 

Taiteilijat osallistuvat Autismisäätiön päiväaikaiseen toimintaan. Autismisäätiö on 25-vuotias yhteiskunnallinen yritys, joka tarjoaa palveluja autismikirjon henkilöille ympäri Suomen. Autismisäätiön palveluissa asiakkaita rohkaistaan kokemaan onnistumisia ja elämyksiä taiteen äärellä. Taiteesta jokainen voi löytää oman paikkansa ja tuoda esille ajatuksia ja maailmoja, jotka eivät muuten tulisi nähdyiksi.

Julkaistu: 16.5.2024