Eksynyt tyttö – Poimintoja Kettukin taidekokoelmasta 2002-2022 - Harri Blomberg, Maria Eloranta, Päivi Eronen, Paul Gustafsson, Jack Heiskanen, Juha Honkavaara, Jukka-Pekka Levy, Santtu Miettinen, Kirsi Mikkonen, Tiina Elina Nurminen, Laura Nykänen, Aleksi Pietikäinen, Kati Puustinen, Matti Rauhaniemi, Terho Vainio

24.10.2022 - 29.10.2022 | Hämeenlinnan kaupunginkirjaston galleria, Lukiokatu 2, 13100 Hämeenlinna

Näyttelykutsu, kuvassa Terho Vainion maalaus Eksynyt tyttö

Kettukin taidekokoelmaa on kartutettu 20 vuoden aikana ja se sisältää liki 700 teosta muun muassa Kettukin vuoden taiteilijoilta. Kettukin Vuoden taiteilija -tunnustusta on myönnetty erityistä tukea tarvitsevalle taiteilijalle vuodesta 2004 asti. Tähän näyttelyyn on kokoelmasta poimittu teoksia 15 eri taiteilijalta ja se on osa Kettukin 20. juhlavuoden tapahtumia.

Näyttelyn on kuratoinut Kettukin toiminnanjohtaja Sirpa Taulu:

”Etsin kokoelmasta ajankohtaista ajattelemisen aihetta, lohtua ja toisin näkemisen tapoja pimenevään syksyyn. Näyttelyllä haluamme kunnioittaa myös Terho Vainion muistoa. Kaipaamme hänen lempeää osallisuuttaan Ateljee K:n toiminnassa.”

Kettuki on Suomen erityistaidetoiminnan edunvalvontajärjestö. Kettuki perustettiin 20 vuotta sitten Kiasmassa. Lähtösysäyksen antoi Kalervo Palsan Toinen tuleminen -näyttely, jonka rinnalla Kiasmassa nähtiin ensimmäistä kertaa erityistaidetoiminnan näyttely, Lieksan Kirsikodin taiteilijoiden Hännätön kissa. Taiteilijat ja taiteen ystävät päättivät perustaa yhdistyksen, joka edistäisi myös marginaalissa olevien ihmisten mahdollisuuksia taiteen tekemiseen.

Kettukin kotipaikka on ollut alusta lähtien Hämeenlinna ja yhdistyksen toimitilat sijaitsevat Kumppanuustalolla. Hämeenlinnassa Kettuki järjestää yhteistyössä Vanajaveden opiston kanssa pitkäkestoisia kuvataiteen erityiskursseja. Ateljee K:ssa tukea tarvitsevien taiteen tekijöiden on mahdollisuus tehdä taidetta viikoittain yksilöllisistä lähtökohdista kolmessa pienryhmässä.

Julkaistu: 24.10.2022