Hei muuten -erityisiä sarjakuvia - Olli Kanninen, Maija Möttö, Elias Pylvänäinen

26.03.2024 - 12.04.2024 | Poleenin kirjasto, Pieksämäki

Näyttelyjulisteessa Maija Mötön teoskuva.

Hei muuten on sarjakuvakirjojen sarja, joka kokoaa yhteen kahdeksan erityistä tukea tarvitsevan taiteilijan esikoissarjakuva-albumit. Julkaisusarja punoo umpeen kuilua, joka jättää tuen tarpeiset taiteilijat sarjakuvakentän ulkopuolelle.

‘Muuten’ tarkoittaa muulla tavalla tekemistä, mutta myös jotain sivussa versoilevaa. ‘Hei muuten’ on kehotus katsoa taidekentän reunoille, jossa sarjakuva voi olla muutakin kuin mihin olemme tottuneet. Sarjan teokset – Joannis Clementidesin Tulijumala, Rosa Haikaraisen Tuuli, Anna-Stina Helanderin Kukkia ja keppareita, Olli Kannisen Cowboy Laukkaavan Kuoleman rötökset ja Kaatopaikka lammen pohjassa, Maija Mötön Rakkausretki, Riina Noron Riemuloma, Elias Pylvänäisen Pekan elämää ja Kenneth Walleniuksen Avaruusajatuksia – tuovat kaikki taide- ja kirjallisuuskeskusteluun jotain, mitä aiemmin ei olla nähty.

Kirjat on tehty tuetuissa taidestudioissa eri puolilla Suomea: Helsingissä Aula-työkodin Studio Aulassa ja Autismisäätiön Vallilan taidestudiolla, Pieksämäellä Etelä-Savon hyvinvointialueen Taidepesulassa sekä Porvoossa Ateljee Eivorissa.

Taiteilijoiden työskentelyä on mentoroinut kahden vuoden ajan sarjakuvapiirtäjä ja kuvataidekasvattaja Miissa Rantanen. Sarjan tekemisen on mahdollistanut Koneen Säätiön tuki ja julkaisun Zum Teufel -kustantamo.

Poleenin kirjaston näyttelyssä on esillä otteita kolmen Pieksämäen Taidepesulassa työskentelevän taiteentekijän, suonenjokelaisen Olli Kannisen,  ja Pieksämäellä asuvien Maija Mötön ja Elias Pylvänäisen sarjakuvakirjoista ja tietysti itse uunituoreet sarjakuvakirjat.

Teossarjan julkaisujuhla ja -näyttely oli perjantaina 22.3. 2024 Tampere kuplii -sarjakuvafestivaalien yhteydessä Tampereen pääkirjasto Metsossa. Nyt juhlistamme julkaisuja myös Pieksämäen Poleenissa. Näyttely on samalla myös Pieksämäen Taidekatu 2024 – tapahtuman etkot.

Julkaistu: 25.3.2024