Heljä Wiljanderin Muistonäyttely - Heljä Wiljander

27.11.2023 - 22.12.2023 | Galleria IPIOMA, IPI Kulmakuppila, Porthaninkatu 13, Helsinki | avoinna ma-pe 8-18, la 11-16

Heljä Wiljanderin abstrakti akvarellimaalaus.

Galleria IPIOMAAn on koottu Muistonäyttely Ateljee Eivorin taiteilija Heljä Wiljanderin maalauksista. Wiljander työskenteli Ateljee Eivorissa tiiviisti sen perustamisesta lähtien aina kuolemaansa saakka (18.12.2021)

Heljä Wiljander

Heljä Wiljander syntyi vuonna 1939 Koivistolla, josta perhe joutui pakenemaan sotaa kaksi kertaa. Evakkoina he asettuivat ensin Perniöön, mistä muuttivat jonkun ajan kuluttua Askolaan, ja sieltä Heljä myöhemmin Porvooseen.

Heljä haaveili nuorena liikunnanopettajan ammatista. Haave ei toteutunut, mutta naisvoimistelu säilyi harrastuksena läpi terveen elämän. Heljä kouluttautui artesaaniksi Porvoon kotiteollisuuskoulussa. Hän piti ystävättärien kanssa kotiteollisuuskauppaa Porvoon vanhassa kaupungissa kunnes aloitti tekstiilitaiteilija Kirsti Rantasen taidekutojana.

Heljä teki lähes kaikki Kirsti Rantasen suunnittelemat tekstiiliveistokset, viimeisimpiä olivat Suomen kansallisoopperan aulatilan Juha ja Carmen. Taidetekstiilit veivät Heljän mukaan niin kotimaan taidepiireihin kuin ulkomaillekin mm. pohjoismaista käsityötaidetta esittelevään näyttelyyn. Avajaisiin osallistui pohjoismaisia päämiehiä ja kuninkaallisia mm. Suomesta Mauno ja Tellervo Koivisto sekä kuningatar Elisabet ja prinssi Philip Englannista.

Heljä oli artesaanina ja taiteilijana monipuolinen. Hän opetti kudontaa Porvoon kansalaisopistossa ja aloitti vuonna 1970 maalata ikoneita. Heljästä kehittyi taitava ikonimaalari. Hän opetti ikonimaalausta, toimi useita vuosia Suomen ikonimaalarien näyttelytoimikunnan puheenjohtajana ja lyhyemmän aikaa myös koko seuran puheenjohtajana. Ikonimaalarien kanssa hän matkusteli laajasti Euroopassa.

Vuonna 2009 Heljä sai rajun aivoverenvuodon, halvaantuen ja menettäen puhekykynsä. Karjalainen iloisuus ei kuitenkaan koskaan hävinnyt, eikä rakkaus taiteeseen.

Ateljee Eivorissa Heljä kävi maalaamassa syksystä 2018 alkaen. Pitkä taiteen tekemisen kokemus näkyi edelleen Heljän taidokkaissa maalauksissa, vaikka käytössä olikin vain vasen käsi. Kaunis valon maalaaminen ja tunnelmaltaan rauhalliset teokset ovat Heljä Wiljanderin ominta käsialaa. Heljä osallistui moniin Ateljee Eivorin näyttelyihin, viimeisenä Kaarisilta Biennaleen kesällä 2021.

Heljän kaksi lasta lahjoittivat Ateljee Eivor ry:lle Heljän maalaamia töitä tukemaan ateljeen toimintaa. Kaikki näyttelyn teokset ovat myynnissä ja niiden myyntituotot menevät kokonaisuudessaan Ateljee Eivor ry:lle

Näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 28.11. klo 18. Tervetuloa!

Julkaistu: 22.11.2023