Värien kiusaus - Juhani Rusanen

16.11.2021 - 19.12.2021 | Loukko Galleria, Alakulttuurikeskus Loukko, Castréninkatu 7, 00530 Helsinki

”Nimihän jo kertoo siitä että ennemmin vois tukea kuin kiusata, tukea uhria ettei kiusata, ihmisiä pitäisi ennemminkin auttaa. Kiusaajat tarttuu yhteen heikkouteen, pitäisi puhaltaa yhteen hiileen. Joskus jouduin jälki-istuntoon, vaikka mua itseäni kiusattiin. Ujo lähestymistapa, hiljaisesti hyväksytään se kiusaaminen, useimmiten kiusattu joutuu lähtemään missä se tapahtuikin, koulusta, työpaikalta. Onko kellään muulla ollut sellainen tunne, että se joka on vahvempi kiusaa. Ihmiskunnan pahin vamma on kiusaaminen. Rasismissa on uskonnolliset asiat syynä, seksuaalista suuntautumista tai kotimaata käytetään kiusaamiseen. Tuhotaan toisen tyypin identiteetti. Sellanen olo ainakin mulla oli kun mua kiusatttiin koulussa. Mulla kun on tää AD/HD tönittiin ja heitettiin reppua puuhun. Ainoa mitä ohjaajat teki oli työnsi mut erityiskouluun. Mä jouduin lähtemään pois. 90-luvulla ei kunnolla puututtu siihen touhuun. Ihan julmiakin kiusaamistapauksia oli mulla. Miten siihen aikaan mun erilaisuuteen suhtauduttiin kun kerroin että mulla saattaa olla oppimisvaikeuksia. Mähän olin siinä samassa Vesalan koulussa jossa tehtiin ”Täältä tullaan elämä.” Siinäkin leffassa oli aika samaa touhua. Valitsi vähän väärän reitin, alko provosoimaan muita ja yllyttään tyhmiin juttuihin. Siinäkin dokumentoitiin mitä on koulukiusaaminen. Millaista olla syrjitty kun ei ymmärretä, mikä mulla on.

Pitäis ottaa entistä enemmän kantaa, opettajan pitäis ottaa eniten huomioon se oppilas joka on hiljaa ja nurkassa huppu kasvoilla kuulokkeet korvissa. Otettais vaan enemmän huomioon. Puhutaan nuorison masennuksesta, miksei siihen puututa. Miksei poliitikotkin herää. Tai koko maailma.”

Juhani Rusanen (s. 1986) on helsinkiläinen monipuolinen kuvataiteilija, jonka teosten skaala ulottuu omakuvista ready-made taideteoksiin. Hän käsittelee taiteessaan ja esiintyessään vakaviakin yhteiskunnallisia teemoja, mutta ensisijaisesti hänen taiteensa on hillittömän hauskaa. ”Komiikkaa taiteen muodossa”, Rusanen päättää.

Näyttelyn nettisivut:

Juhani Rusanen – Värien kiusaus 16.11.-19.12.2021 Loukko Galleria

Julkaistu: 25.11.2021