Kesytön taide - 46 outsider-taiteilijaa Euroopasta, Brasiliasta ja Suomesta

05.05.2023 - 24.09.2023 | Kansallismuseo, Mannerheimintie 34, 00100 Helsinki

Kansallismuseossa avautui 5. toukokuuta laaja outsider-taiteen näyttely, Kesytön taide. Viime vuosikymmenten aikana taidekentän ulkopuolelta syntyvä outsider-taide on tullut näkyväksi osaksi taidemaailmaa, noussut keräilijöiden kohteeksi ja synnyttänyt siihen erikoistuneita museoita ja gallerioita. Vuonna 2022 outsider-taidetta oli näyttävästi esillä Venetsian biennaalissa.

Outsider-taide ei ole jäänyt taidekentän arvostuksen tai suuren yleisön mielenkiinnon kohteen ulkopuolelle. Teosten energia ja luova potentiaali on aina innostanut myös aikalaistaiteilijoita kuten Picassoa.

Kesytön taide kokoaa 280 teosta 46 outsider-taiteilijalta Euroopasta, Brasiliasta ja Suomesta. Näyttelyn taiteilijoina ovat muun muassa kansainvälisesti tunnetut Franjo KlopotanMadge GillNatalie Schmidtova ja Tyyne Esko.

Lisäksi esillä on teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Ilija BosiljAnselme Boix-VivesIvan RabuzinRivera BagurTeofil OciepkaJean FaucqLeonardus NeervoortAnna KissSilvino Hector da Rosa PratasHanna ViitalaMinna EnnulatHenry DieckmannJean AbelsKarl WillamErich GramsKatarzyna GawlowaOndrej SteberlIsabel de JesusJussi TukiainenWojciech OleksyJózef PiłatJósef OrleckiStanisław HołdaAntoni MazurWladysław WroźekWincenty OrleckiStanisław SuskaWładysław GłódJósef SobotaMichał SkorutErich BödekerJan MalikSzczepan MuchaWalenty AdamczykWalenty HołdaJan MadejEwa PogwizdIsydor BłaszczakLouis-Auguste DécheletteFranz KlekawkaGertrude Frey ja Ullakaisa Kaarlela.

Näyttelyn kuraattoreina toimivat Kiasman ja Helsingin taidemuseon entinen johtaja, taidehistorioitsija, tietokirjailija Tuula Karjalainen ja kulttuurituottaja, taidekustantaja Liisa Heikkilä-Palo.

Näyttelyyn on saatu teoslainoja yksityisistä kokoelmista ja tekijöiltä, Saarijärven taidemuseon kokoelmista ja kahdesta K.H.Renlundin museoon tallennetusta kansainvälisestä kokoelmasta.

Näillä näkymin Kansallismuseon viimeiseksi näyttelyksi ennen museon laajennus- ja peruskorjaushankkeen käynnistymistä jäävä Kesytön taide on avoinna Kansallismuseossa 5.5.–24.9.2023.

Julkaistu: 25.5.2023