Meidän maailma -näyttely Kotkassa - Riina Noro, Otto Kasvio, Deadjool, Mikael Kaaronen, Tomi, Julle, Joni Myllymäki, Lype ja Juhani Rusanen

02.02.2022 - 28.02.2022 | Kotkan pääkirjasto, Kirkkokatu 24

Lypen Rupikonna ja skorpioni -piirustus

Kuva: Lype. Rupikonna ja skorpioni

Sarjakuvia Kuti #62 -lehdestä

Meidän maailma -näyttelyssä on esillä sarjakuvaoriginaaleja Kuti-lehden numerosta 62.  Näyttelyn taiteilijat Riina Noro, Otto Kasvio, Deadjool, Mikael Kaaronen, Tomi, Julle, Joni Myllymäki, Lype ja Juhani Rusanen
osallistuivat Miissa Rantasen ohjaamiin sarjakuvatyöpajoihin Autismisäätiön Kotkan ja Vallilan ohjaus- ja valmennuspalveluissa.

 

Kuti-lehden numerossa 62 kerrotaan siitä, mitä mieleen juolahtaa

Kuti #62 julkaistiin joulukuussa 2021. Se on tehty yhteistyössä Autismisäätiön ja Aula-työkodin kanssa. Kaikki sarjakuvat lehdessä ovat erityistä tukea tarvitsevien taiteilijoiden tekemiä. Sarjakuvat syntyivät työpajoissa Autismisäätiön Vallilan taidestudiolla ja Kotkan toimipisteessä sekä Studio Aulassa Helsingissä. Pajoja ohjasi Kutikutin jäsen Miissa Rantanen. Pajoissa syntyneet tarinat kertovat mm. metsäkoneista, ulkopuolisuudesta, teknologian pettämisestä, rakkaudesta ja muurahaisista.

Kuti #62 alkaa manifestilla, jossa lehteen piirtäneet taiteilijat määrittelevät sarjakuvaa:

”Meidän maailmassa sarjakuva tarkoittaa kuvia ruutujen sisällä, daa. Meidän maailmassa äh. Meidän maailmassa sarjakuva on kuvaa ja tekstiä. Meidän maailmassa sarjakuva on laaja juttu. Se on laajentumassa tai sitten ei. Meidän maailmassa sarjakuva on tyylilajit rikkovampaa. Meidän maailmassa sarjakuva tarkoittaa mielikuvitusta ja sankareita. Äh. Meidän maailmassa sarjakuva on tarinan kertomista.
Meidän sarjakuvat kertovat yleishenkilökohtaisista asioista, dystopioista, rikostarinoista. Meidän maailmassa kerrotaan siitä, mitä mieleen juolahtaa.”

Kuti-lehteä julkaisee vuonna 2005 perustettu nykysarjakuvayhdistys Kutikuti ry. Kutikuti edistää uuden, taiteellisesti korkeatasoisen sarjakuvan asemaa. Kuti-lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja se esittelee sarjakuvaa eri näkökulmista. Vuonna 2006 perustettu lehti on jaossa paperisena ilmaisjakelulehtenä valikoiduissa toimipisteissä 14 kaupungissa ympäri Suomea. Lehti on lisäksi luettavissa digitaalisesti ympäri maailman. Ilmaisjakelu on lehdelle elintärkeä edellytys — tavoitteena on saattaa nykysarjakuva uusien yleisöjen ulottuville ja laajentaa lukijoiden ymmärrystä sarjakuvasta taidemuotona.

Kuti#62 -lehden taiteilijat: Markku Miettinen, Maria Tani, Riina Noro, Otto Kasvio, Karel Alanurm, Deadjool, Mikael Kaaronen, Elina Pekkala, Niko Koivumäki, Tomi, Rosa Haikarainen, Julle, Joni Myllymäki, Lype, Juhani Rusanen

Kuti #62 -lehteä tuki Suomen Kulttuurirahasto. Kotkan pääkirjaston Meidän maailma -näyttelyn toteutti Autismisäätiö yhteistyössä Miissa Rantasen kanssa.

Julkaistu: 9.2.2022