Oman elämänsä sankari – Kettukin kesänäyttely | Kortteli2, Hämeenlinna - Harri Blomberg, Joannis Clementides, J-P Hokkanen, Eija Kuronen, Riina Noro, Elias Pylvänäinen, Kenneth Rasmussen, Juhani Rusanen, Taidekeskus Innon yhteisteos, Maria Tani, Markku Tolvanen, Minna Vaara, Mikael Valjakka ja Matias Waris

01.07.2021 - 29.08.2021 | Kortteli2, Raatihuoneenkatu 12, 13100 Hämeenlinna

Oman Elämänsä Sankari -juliste

Kettukin kesänäyttely katsoo elämää monenlaisten sankaritarinoiden kautta:

Harri Blomberg, Joannis Clementides, J-P Hokkanen, Eija Kuronen, Riina Noro, Elias Pylvänäinen, Kenneth Rasmussen, Juhani Rusanen, Taidekeskus Innon yhteisteos, Maria Tani, Markku Tolvanen, Minna Vaara, Mikael Valjakka ja Matias Waris.

Näyttelyn suojelijana toimii Ilkka-Juhani Takalo-Eskola.

Näyttelyn taiteilijat tarkastelevat elämää rosoisten ja elämänmakuisten omakuvien, kasvutarinoiden, idolien ja elokuvatähtien tai intensiivisen työskentelytapansa kautta. Ihmisen luontosuhdetta unohtamatta.

Näyttelyn teeman voisi yhdeltä osaltaan tiivistää seuraavasti:

Sankaruutta on katsoa peiliin ja sanoa: olen oman elämäni sankari.
Sankaruutta on myös osata ottaa tukea vastaan silloin, kuin ei vain itse jaksa.

Harri BlomberginEija KurosenRiina NoronJuhani Rusasen ja Markku Tolvasen omakuvat on toteutettu eri tekniikoin ja kertovat kaikki omaa tarinaansa. Eija Kurosen Kasvot-teossarja on myös Kettukin kokoelman uusimpia teoksia.

Pekka ja Pätkä, Marlene Dietrich, Liz Taylor – näyttelijöiden sankarihahmot muuttuvat inhimillisiksi Joannis Clementideksen (Kettukin vuoden 2021 taiteilija), Elias Pylvänäisen ja Matias Wariksen teoksissa. Samoin Minna Vaaran Suojelusenkelissä, joka maanläheisyydessään tarjoaa feminiinistä suojaansa.

Tanskalaisen Kenneth RasmusseninMaria Tanin ja Mikael Valjakan intensiiviset työskentelytavat antavat kukin innostavan esimerkin uppoutumisen riemusta taiteen tekemiseen, mikä välittyy heidän teoksistaan vahvasti.

Taidekeskus Innon mosaiikkimaiset veistokset ovat yhteisen tekemisen tulosta. Teosten tekemiseen antoi sysäyksen evoluutioteoriasta käyty keskustelu. Mikä on ihmisen kehityksen historia ja paikka maailmassa?

Näyttelyn suojelijana toimii elämäntyöstään Ars Fennica -palkinnon saanut taidemaalari ja performanssitaiteilija Ilkka-Juhani Takalo-Eskola (s.1937), jonka teokset ovat usein myös omakuvia tai omaelämänkerrallisia.

Näyttelyn on kuratoinut Kettukin taiteellinen suunnittelutyöryhmä: taiteen tohtori Minna Haveri, taidemaalari Katri Stenberg, kuvataiteilija Nelli Nio ja Kettukin toiminnanjohtaja Sirpa Taulu.

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin, Ateljee K:n, Kaarisillan, K.H.Renlundin museon ja Maaseudun Sivistysliiton ITE-taiteen kokoelman, Taidepesulan, Taidekeskus Innon ja Vallilan taidestudion kanssa.

 

Julkaistu: 28.6.2021