ARXin kevään näyttelyssä palataan perusmuotojen äärelle. Pa-lik-ka -näyttely on yhdistelmä kuvataiteilija Mikael Valjakan (s.1995) linografiikkaa, klassisia Fröbelin palikoita ja näistä kahdesta inspiroituneita sommittelutehtäviä.
Mikael Valjakan mustavalkoiset grafiikan teokset rakentuvat selkeistä pinnoista ja viivoista, joita hän rytmittelee taitavasti. Valjakalla on kyky tiivistää teoksiinsa aiheestaan olennainen. Grafiikkaa hän tekee kohopainotekniikalla, kaivertaen pois painolaatalta kaikki kohdat, joista haluaa valkoisia. Sen jälkeen laatalle telataan painoväri ja kuva painetaan paperille. Töissään Valjakka kuvaa usein ilmeikkäitä eläimiä. Eläimet ovat hänestä sympaattisia, kuin kavereita.
Mikael Valjakka on suorittanut kuvataiteen ammattitutkinnon vuonna 2018 Kaarisillan Taide- ja Toimintakeskuksessa Lahdessa. Nyt hän työskentelee taiteilijana Kaarisillan Taidestudiossa. Tällä hetkellä hän on kiinnostunut grafiikasta, ja on työskennellyt paljon myös maalaustaiteen sekä kuvanveiston parissa.
Leikkiä ja rakentelun iloa Pa-lik-ka -näyttelyyn tuovat Lastentarhamuseon Fröbelin palikat, jotka ovat esillä sekä pieninä leikkilahjoina että jättikokoisina rakennuspalikoina. Fröbelin palikat suunnitteli aikoinaan aktiivisuuspedagogi Friedrich Fröbel (1782-1852) ajatellen leikkimisen auttavan lasta tekemään havaintoja ympäristöstä, kehittävän matemaattisten suhteiden tajuamista, geometrisia taitoja ja kauneusaistia. Leikkilahjat koostuvat kolmesta muodosta: pallosta, lieriöstä ja kuutiosta.
Jättipalikat ovat kuvataiteilija Alexander Reichsteinin yhteistyössä Lastentarhamuseon kanssa suunnittelemia suurikokoisia leikkivälineitä. Ne ovat syntyneet Friedrich Fröbelin leikkilahjojen inspiroimina. Palikoiden kokoa on kasvatettu niin, että palikoista on saatu tarpeeksi suuria, tukevia ja kevyitä, jotta pieni lapsi pystyy rakentamaan niistä vaikka talon, jonne hän itse mahtuu sisään.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kaarisillan, Lastentarhamuseon ja Kettukin kanssa.