Sanojen saatto - Matti Rauhaniemi

01.08.2023 - 31.08.2023 | Galleria IPIOMA, Ipi Kulmakuppila, Porthaninkatu 13, 00530 Helsinki

Rautalangasta väännetty teksti: Tässä ajassa on moni uni totta

”Kuuntelin jo lapsena radiosta päivän mietelauseita. Siitä se kiinnostus aforismeihin varmastikin lähti. Teen rautalangasta sekä omia aforismejani että tuttuja sananlaskuja. Omat aforismini ovat syntyneet ajan mittaan – ”iällä ja ajalla”. (Matti Rauhaniemi 2009)

Matti Rauhaniemi (s. 1954) on kiinnostava sekoitus kuvataiteilijaa, filosofia ja aforistikkoa. Hänen käsissään on syntynyt uniikkeja maalauksia ja veistoksia, joissa näkyy hänen kykynsä havainnoida tarkasti ympäristöä. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat käsitetaidetta, joiden tiimoilta taiteilijalla onkin ollut useita yksityis- sekä yhteisnäyttelyitä. Metallilanka-aforismit hän on vääntänyt konkreettisesti rautalangasta.

Rauhaniemelle on myönnetty vuosien varrella useita palkintoja ja apurahoja mm. Suomen kulttuurirahasto (TEKO-VIRKNI) 2005, Suomalais-islantilainen kulttuurirahasto ja Suomen kultuurirahasto 2005, Kettukin vuoden taiteilija 2010, Niilo Helanderin säätiö 2013.
Sanojen saatto -näyttelyn metallilanka-aforismit ovat syntyneet v. 1999 –2017 Lyhty ry:n Taide- ja tekstiilityöpaja Luovillassa. Nykyään taiteilija viettää eläkevuosiaan.

Luovillaa Rauhaniemi muistelee näin: “Ilmapiiri saa aikaan luovuutta ja kekseliäisyyttä. Ettei tule tunne: en tajua.” (Matti Rauhaniemi 2023)

 

Galleria IPIOMA

Helsingin Kalliossa toimiva Galleria IPIOMA on kahvilan yhteydessä oleva näyttelytila, joka esittelee erityistä tukea tarvitsevia taiteilijoita ja heidän töitään. Taideteoksia on nähtävillä alatasolla ja parvitilassa.

Julkaistu: 1.8.2023