Turkulainen Tiina Elina Nurminen (s. 1960) löysi taiteen tekemisen ilon varhain – jo 9-vuotiaana. Tiina Elina kertoo: ”Puhumalla ei saa aina asioitaan sanotuksi niin hyvin kuin pitäisi.” Hän jatkaa: ”Teen taidetta minulle tärkeistä elämäntapahtumista. Olen pitkään tehnyt Yhteisessä paratiisissa -kokoelmaa. Siinä on kaikkea minun syntymähetkestäni tähän päivään. Minulle on tärkeää piirtäminen ja värittäminen ja maalaaminen ja kirjoittaminen, enkeleiden ja pitsiliinojen ja upponallejen ja ihmisten ja kissojen ja paratiisin tekeminen. Askarteleminen. Jouluaiheisten ja korttien tekeminen sekä kirjoittaminen.”
Kuvien tekeminen on hänelle kommunikaatiota ja itseilmaisua. Ihmisenä hän on pohdiskeleva ajattelija, joka haluaa tuoda esiin oman elämänhistorian merkittäviä tapahtumia ja niistä kumpuavia ajatuksia. Teoksilla on toinenkin, syvempi tarkoitus, joka on turvata ja järjestellä tulevaa – kuoleman jälkeistä elämää. Teokset ovat muistilista kaikesta mitä paratiisiin otetaan mukaan.
Yhteisessä paratiisissa -näyttely koostuu suurille ohuille japaninpaperiarkeille eri värisillä tusseilla ja akryylimusteella tehdyistä piirustuksista vuodesta 2012 alkaen. Piirustukset ovat hyvin yksityiskohtaisia ja värikkäitä – pieteetillä tehtyjä. Useimmat Tiina Elinan teokset yhdistelevät tekstiä ja kuvaa omaperäisellä, sarjakuvamaisella tavalla: tapahtumien kuvaukset juoksevat tekstinä kuvien lomassa ja henkilöhahmoihin on liitetty heidän nimensä.
Tunteikkaamman ytimen Tiina Elinan tuotannossa muodostavat henkilökuvat, joita hän on tehnyt esimerkiksi psykologi Mirja Karttusesta, poikaystävästä ja rakkaimmasta ystävästä taideohjaaja Eija Ruohosta. Tiina Elina on myös kirjoittanut rehellisiä kuvauksia teosten aiheisiin liittyen. Teksteissä kuviin ammennetun rakkauden ja ilon vastapainona nousevat esiin Tiina Elinan elämän haasteet, jotka kehitysvamma on aiheuttanut. Tiina Elinan kertomukset ovat hyvä esimerkki siitä, miten osattomuus ja erilaisuus kumuloituvat julmasti läpi koko elämän. Hänen tapauksessaan taide on toiminut polkuna kohti paratiisia.
Tiina Elina työskentelee pitkiä ajanjaksoja kerrallaan todella uppoutuen piirtämiseen aamusta iltaan. Suurikokoisimmat teokset ovat vieneet kymmeniä työtunteja. Eräs Tiina Elinan lempipaikkoja työskennellä on taideohjaaja Eija Ruohon koti, jonka suojissa monet esillä olevista teoksistakin on tehty. Eija Ruoho (kuvataiteilija AMK) on toiminut Tiinan Elinan taiteellisena mentorina vuodesta 1996.
Vuonna 2009 outsider-taiteen kuraattori Colin Rhodes valitsi Tiina Elinan piirustuksia Revealing the Human-näyttelyyn Melbourneen (Australia), johon osallistui 20 taiteilijaa eri maista (Revealing the Human (Ihmisyyttä paljastamassa), Arts Project Australia). Näyttelyssä olleet teokset liitettiin outsider-taiteen kokoelmiin Australiaan.
Tiina Elina Nurminen on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa: esim. Taidekeskus Inton 10-vuotisjuhlanäyttelyyn Brinkkalan galleriassa (Turku 2019), Viidakossa tarkkaillaan -näyttelyyn Galleria Kaarisillassa (Helsinki 2018) ja Outoja lintuja, kummia kaloja – erityisryhmien taidetta Pohjoismaista Galleria ARX:ssa (Hämeenlinna 2008). Lisäksi hän on osallistunut usean julkisen taideteoksen tekemiseen. Vuonna 2014 Tiina Elina valittiin Kettukin vuoden taiteilijaksi.
Aboa Vetus Ars Nova
Yhteistyö museon kanssa syntyi Taidekeskus Inton aloitteesta. Taideohjaajat ja pitkän linjan Into-aktiivit Eija Ruoho ja Sinikka Mäki-Lertola kutsuivat näyttelyamanuenssi Niina Tanskasen taidekeskukseen visiitille ja idea näyttely-yhteistyöstä syntyi vaivattomasti.
Osapuolia yhdistää halu tehdä jotain erilaista. Museolle on suuri kunnia tarjota puitteet näyttelyille, joiden eteen Intossa on työskennelty vuosia. Yhteistyö Inton kanssa pyrkii tekemään erityistaiteen osaksi taidekenttää. Parasta yhteistyössä on kuitenkin sen ydin: näiden viiden taiteilijan näyttelyt ovat todella näkemisen ja kokemisen arvoisia!