Tussipiirroksia Raamatun kuvastoista - Olle Salomaa

03.01.2024 - 31.01.2024 | Taidekappeli, Seiskarinkatu 35, Turku | avoinna ti-ke, pe 11-15, to 11-18.30, la-su 12-15

Olle Salomaa piirtää työpöydän äärellä. Hän katsoo kuvaa kirjasta, joka on avoimena hänen edessään tuettuna pöytälamppuun.

Olle Salomaalla on uskonnollisaiheisten tussipiirrosten debyyttinäyttely Taidekappelissa. Näyttely on 80-vuotiaan Ollen unelmien täyttymys. Uskonnollisia tussipiirroksia on 20 ja yhteisötaideryhmässä toteutettu Ollen mosaiikkijoutsen.

Olle on nopeiden croquis-tyylisten piirrosten taitaja. Hän selailee mielellään isoa vanhaa perheraamattua, jonka uskonnolliset kuvastot ovat Gustave Doren. Olle määrittää itsensä tarkkailijaksi ja etsii itseään koskettavia aiheita. Kuvien prosessointivaihe vaatii kävelyä ateljeetilassa ja ulkona tupakointia ennen itse työskentelyn alkua. Aiheet ovat tiettyyn hetkeen, mielentilaan ja tilanteeseen sidottuja. Kun aihe on löytynyt, Olle valitsee sopivan kokoiset tussikynät. Olle kertoo myös, etteivät hänen kätensä vapise piirroksia tehdessä.
Hän keskittyy ja perheraamatun kuvista kuoriutuu hetkessä kuvan olennainen sanoma. Teoksia leimaa välittömyyden henki ja piirtäjän oma persoonallinen käsiala. Kuva on minuutissa, kahdessa, max. viidessä minuutissa valmis.

Ollen luonnostelevat piirrokset liittyvät uskoon ja rukoukseen. Usko on ollut merkittävä osa ollen elämää lapsuudesta asti. Raamatun kertomukset ovat herättäneet kysymyksiä, joihin on ollut vaikea löytää ratkaisuja. Erityisesti Ollea on mietityttänyt perisynti ja Aatamin ja Eevan paratiisista karkotus. Huolestuttavaa on ollut, jos kadotukseen joutuu vain omenasta haukkaamisen takia. Taiteen tekemisen luovan prosessin kautta Olle on lopulta löytänyt ratkaisun kadotuksen ja perisynnin tuomaan ahdistukseen.

Ollen filosofian mukaan ihminen voi paratiisiin mennessään muuttua eläimeksi. Ollen oma toive on muuttua kuoleman jälkeen joutseneksi. Joutsen voi lentää pois kadotuksesta, jos sinne joutuu. Ollen Art Notesyhteisötaideryhmässä yhteistyönä toteutettu Joutsen (2019) kuvaa kuoleman jälkeistä aikaa. Joutsen on saanut paikan Turun Karina-kodista.

Olle kertoo olevansa ylpeä omista teoksistaan.
”Taide on minun ammattini, tykkään taiteen tekemisestä.”

Pitkän elämänsä aikana ammatteja on ollut muitakin ja kokemuksia on kertynyt: rakennusmies Pultti OY:ssä, paikannäyttäjä ja vahtimestari elokuvateatteri Kolumbiassa, munkinpaistaja leipomossa ja leipomon auton hanttimies. Kun elämä on seestynyt ja perusasiat hoidossa, on aikaa myös taiteelle ja oman herkän mielen kuuntelulle.

Olle työskentelee Taidekeskus Inton ateljeetiloissa ”Taide Pompossa”, Ravattulan Pomponmäellä. Taidekeskus toimii erityistä tukea tarvitsevien nuorten ja vähän vanhempienkin ja muiden taiteentekijöiden työskentelypaikkana. Yhteisöllisyys mahdollistaa kaverisuhteiden syntymisen ja sen, että pääsee näkemään monia erilaisia näkemystapoja ja taideteoksia.

Julkaistu: 3.1.2024