2021 Joannis Clementides

Joannis Clementides

Kettukin Vuoden 2021 taiteilija Joannis Clementides asuu Espoossa ja työskentelee Autismisäätiön Vallilan taidestudiossa Helsingissä. Taiteilijan valitsi ehdokkaiden joukosta kuraattori, taiteen tohtori Mika Karhu.

Kettuki ry nimittää vuosittain Kettukin Vuoden taiteilijan avoimen hakumenettelyn kautta. Kettuki tuottaa taiteilijan yksityisnäyttelyn elokuussa ensi vuonna Hyvinkään taiteilijaseuran Promenadigalleriaan. Hän saa myös 1000 euron stipendin, jonka mahdollistaa Assi ja Erkki Liikasen nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa.

Kettukin vuoden taiteilija -tunnustuksella tuodaan esiin lahjakkaita ja omaäänisiä taiteilijoita.

–  ”Taiteellinen ajattelu on sen huomioon ottamista, että jokin tapahtuma suuntautuu johonkin, mikä voi olla, mutta ei vielä ole.  Tämä on maalausprosessin ydin. Tavoitellaan uutta jäsennystä maailmasta  kohti toisia ihmisiä tämän taiteellisen jäsentelyn kautta.

Joannis Clementideksen maalauksissa tämä taiteellinen ajattelu tulee hyvin esille. Se on muokkautunutta tekijän kokemusmaailmasta käsin, värien ja muotojen kautta kerrontaan, joka aukeaa moneen suuntaan.

Maalauksista paljastuu moniulotteinen vuorovaikutus maailman kanssa. Muotokuvat ja kuvakerronnat kertovat ajastamme ihmisen näkökulman, jossa on aitoa läsnäoloa ja olemassa olon riemua, tummempia tunnesävyjä unohtamatta”, luonnehtii  Mika Karhu Clementideksen työtä ja teoksia.

Clementides kertoo: – ”Olen aina tehnyt taidetta, käynyt kuvataidekursseja sekä Kreikassa että Suomessa. Vallilan taidetoimintaan olen osallistunut vuodesta 2010, mutta vasta viime vuosina taiteesta on tullut työni. Taidestudiossa piirrän, maalaan, teen keramiikkaa, sarjakuvia, osallistun Autismisäätiön Teatteriryhmä Vautsin toimintaan ja kuulun Sininen Sirkus– taiteilija kollektiiviin.

Käsittelen taiteessani, filmitähtiä, uskontoa, historiaa, luontoa ja Kreikkaa mutta myös muistakin maita. Taide merkitsee minulle paljon, se antaa elämälle tarkoituksen. Ajattelen että taiteen kautta voimme oppia jotain uutta itsestämme ja toisistamme. Toivon että he jotka katsovat taidettani oppivat jotain.”

Vuoden taiteilija -tunnustus annetaan erityistä tukea tarvitsevalle taiteilijalle. Erityistä tukea tarvitsevat taiteilijat saavat taiteen tekemiseensä ja taiteen maailmassa toimimiseen tukea. Vuoden taiteilijaksi haetaan avoimen hakumenettelyn kautta ja Kettukin taiteellinen suunnitteluryhmä tekee esivalinnan. Vuoden taiteilijoita on valittu vuodesta 2004 saakka.

Kettuki ry:n toiminnan tavoitteena on tehdä erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden taidetta tunnetuksi valtakunnallisella tasolla ja kohottaa taiteenalan arvostusta. Kettuki parantaa erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden mahdollisuuksia taiteen opiskelussa, harrastamisessa ja taiteen ammattimaisessa harjoittamisessa. Toiminnan keskeisenä tavoitteena on auttaa erityistä tukea tarvitsevia taiteilijoita ja taiteen tekijöitä yhdenvertaiseen asemaan muiden taiteilijoiden kanssa.

Julkaistu: 26.7.2021