2024 Daniel Hahta

Valokuva Danielista.

Daniel Hahta (s. 1994) on turkulainen taiteilija, jonka ilmaisussa yhdistyvät tarkkuus ja fantasia. Viime vuosina hänen teostensa aiheet ovat liittyneet asuinympäristönsä Itäharjun kaupunginosaan. Hahtan teoksissa Itäharju näyttäytyy rakentamattomana avarana maisemana, jyrkkinä kumpuilevina maastoina, joissa pienet yksityiskohdat pysäyttävät katseen. Tekniikkana hän käyttää nestemäistä kalligrafiatussia ja piirtimenä suurimmaksi osaksi puutikkua ja ohutta sivellintä.

Daniel Hahta on Taidekeskus Into ry:n jäsen ja hän työskentelee yhdistyksen taidekeskuksessa TaidePompossa Turussa. Hahta kuuluu Inton ArtNotes-yhteisötaideryhmään sekä nuorten taidetyöpajaryhmään. Hänen mentoreinaan ovat toimineet vuodesta 2016 lähtien kuvanveistäjä Sinikka Mäki-Lertola ja kuvataiteilija Eija Ruoho. Hahta on osallistunut näyttelyihin vuodesta 2018 lähtien ja hänen yksityisnäyttelynsä ”Itäharju” oli vuonna 2023 esillä Galleria Intossa Aboa Vetus & Ars Novassa.

Taiteilijan valitsi ehdokkaiden joukosta virolainen taidehistorioitsija Mari Vallikivi:

”Pidän Hahtan teoksista paljon! Hänen teoksensa ovat vaikuttavia täydellisyydessään. Runsas vaihtelu yllättää, kuinka hän saattaa työstää yhden teoksen kuvapinnan reunasta reunaan, mutta toisessa hän jättää taas paljon vapaata tilaa ja ilmaa. Vaikka Daniel Hahta kuvaa tiettyjä paikkoja ja maisemia yksityiskohtaisesti, teosten kokonaisvaikutelma on abstrakti ja yhdistelmä jostain määrittelemättömästä maisemasta. Tämä on erittäin hyvän taiteen ominaisuus.”

Daniel Hahtan yksityisnäyttely on esillä 21.3.-12.5.2024 Kondase-keskuksessa, Viron naivistisen ja outsider taiteen museossa Viljandissa. Näyttely on osa Euroopan kulttuuripääkaupunki Tarton vuoden 2024 ohjelmaa. Lisäksi taiteilijalle myönnetään 1 000 euron palkinto, jonka mahdollistaa Hanna-Liisan ja Erkki Liikasen nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa.

Julkaistu: 26.1.2024