2023 Riina Noro

Riina Noro istuu ison maalauksensa Ison Pöön vierellä. Pöydällä on paljon maalaustarvikkeita.

Riina Noro (s.1981) on kuvataiteilija, joka yhdistelee teoksissaan laajasti ja ennakkoluulottomasti kuvataiteen menetelmiä. Noron tekstiiliveistoksissa ja maalauksissa kirmaa ja puikkelehtii vallattomasti kaiken maailman porukkaa, niin ihmishahmoja, eläinkunnan edustajia kuin hybridityyppejäkin. Noro käsittelee teoksissaan ajankohtaisia yhteiskunnallisia teemoja, kuten luonnonkatastrofeja ja maailmanpolitiikkaa, unohtamatta yksilön näkökulmaa kaiken pyörityksen keskellä.

Taiteen avulla luon semmoisen omalaatuisen ajattelukyvyn löytää asioitani tutkimalla ja tuoda esille se, mihin minut on luotu. Taiteen tekeminen merkitsee tutkimustyötä paperilla ja kiinnostuskohteiden esittämistä. Taiteen tekeminen on kiinnostuskohteiden esille tuomista ja se opettaa minua salaa tästä maailmasta.

Riina Noro asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on työskennellyt Autismisäätiön Vallilan taidestudiossa vuodesta 2013. Hänellä on ollut kaksi yksityisnäyttelyä ja hän on osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin Suomessa. Noro kuuluu Helsingin taiteilijaseuraan, teatteriryhmä Vautsiin sekä Sininen Sirkus –taiteilijakollektiiviin.

Vuoden taiteilijan valitsi ehdokkaiden joukosta kuvataiteilija Nelli Nio. Kuraattoriin teki erityisen vaikutuksen Noron teosten ajankohtaisuus ja miten ne ottavat kantaa maailmantilanteeseen.  Vuonna 2023 Kettuki aloittaa yhteistyön Mäntässä sijaitsevan Serlachius-residenssin kanssa. Vuoden taiteilijalle on varattu sekä työskentelyjakso että näyttelyaika keväälle 2023. Taiteilijalle myönnetään myös 1000 euron tunnustuspalkinto, jonka mahdollistaa Hanna-Liisa ja Erkki Liikasen nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa.

Julkaistu: 9.1.2023